Mohandas Karamchand Gandhi is popularly known as Mahatma Gandhi or Gandhi Ji, their birth anniversary is on the 2nd of October. This day has been celebrated and honoured as Gandhi Jayanti. Gandhi Ji was the most ebullient revolutionist. He brought various reforms in India and struggled hard to bring Independence to India from the British Raj.

Mohandas Karamchand Gandhi who is popularly known as Mahatma Gandhi is the Father Of the Nation. He fought recklessly to bring liberation to the Nation. Gandhi Ji along with the other enthusiastic freedom fighters did numerous things and finally got the victory to bring liberation to their beloved Nation, India.

Mahatma Gandhi, being the Father of the Nation, fought recklessly against the Britishers and that is the reason they have been still remembered and their birth anniversary has been celebrated as Gandhi Jayanti all over the Nation. On the occasion of Gandhi Jayanti, different educational activities are being held in the educational institutions and one of the activities is Quiz Competition.

In this article, we will be giving numerous questions and answers for the quiz competition for the kids, which might help them to learn and excel in the competitions like quizzes.

Quiz Questions & Answers

Q 1. When is Gandhi Jayanti Celebrated in India?

  1. 2nd March
  2. 2nd December
  3. 2nd October
  4. 2nd June

Answer: (c) 2nd October

Q 2. Where was Gandhi Ji born? 

  1. Surat
  2. Porbandar
  3. Ahmedabad
  4. Kucch

Answer: (b) Porbandar

Q 3. In which year Gandhi Ji was born? 

  1. 1869
  2. 1870
  3. 1866
  4. 1862

Answer: (a) 1869

Q 3. What was the name of Gandhi Ji’s wife? 

  1. Indira Gandhi
  2. Sonia Gandhi
  3. Priyanka Gandhi
  4. Kasturba Gandhi

Answer: (d) Kasturba Gandhi

Q 4. What was the name of Gandhi Ji’s father? 

  1. Harichand Gandhi
  2. Ravichandran Gandhi
  3. Karamchand Gandhi
  4. Harish Gandhi

Answer: (c) Karamchand Gandhi

Q 5. What is the name of Gandhi Ji’s mother? 

  1. Putlibai
  2. Hirabai
  3. Mirabai
  4. Meenabai

Answer: (a) Putlibai

Q 6. In which year Gandhi Ji passed their matriculation? 

  1. 1889
  2. 1885
  3. 1897
  4. 1887

Answer: (d) 1887

Q 7. Who called Gandhiji ‘Mahatma’?

  1. Pt. Jawahar Lal Nehru
  2. Rabindra Nath Tagore
  3. Sarvepalli Radha Krishnan
  4. Bhagat Singh

Answer: (b) Rabindra Nath Tagore

Q 8. What is Mahatma Gandhi’s first name? 

  1. Karamchand
  2. Haridas
  3. Mohandas
  4. Madan Das

Answer: (c) Mohandas

Q 9. What did Gandhi Ji call freedom fighter Subhash Chandra Bose? 

  1. Marriott
  2. Haroit
  3. Variet
  4. Patriot

Answer: (d) Patriot

Q 10. When was the Mahatma Gandhi series of banknotes issued by the Reserve Bank Of India? 

  1. 1996
  2. 1994
  3. 1997
  4. 1999

Answer: (a) 1996

Q 11. Who was the author of Gandhi Ji’s favourite bhajan “ Vaishnav Jana to tene kahiye”? 

  1. Hari Mehta
  2. Ravi Mehta
  3. Narsi Mehta
  4. Krishan Mehta

Answer: (c) Narsi Mehta

Q 12. Who led the Salt Satyagraha Movement with Gandhi Ji? 

  1. Radhika Naidu
  2. Sarojini Naidu
  3. Meera Naidu
  4. Vishakha Naidu

Answer: (b) Sarojini Naidu

Q 13: By which name Gandhi Ji is lovingly called by his countrymen?

  1. Uncle
  2. Bapu
  3. Chacha
  4. Mama

Answer: (b) Bapu

Q 14. Where is Sabarmati Ashram? 

  1. Bhopal
  2. Aligarh
  3. Ahmedabad
  4. Pune

Answer: (c)  Ahmedabad

Q 15. What was Sabarmati Ashram formerly called? 

  1. Ashram
  2. Ahmedabad Ashram
  3. Gandhi Ashram
  4. Satyagraha Ashram

Answer: (d) Satyagraha Ashram 

Q 16. Gandhi Ji’s day of death is celebrated as? 

  1. Warrior’s Day
  2. Fathers’ Day
  3. Martyr’s Day
  4. Day of Non-Violence

Answer: (c) Martyr’s Day 

Q 17. In 1999, who was conferred as a person of the century by Time Magazine? 

  1. Mahatma Gandhi
  2. Albert Einstein
  3. Winston Churchill
  4. F.D. Roosevelt

Answer: (b) Albert Einstein

Q 18. When in the History Time Magazine named Mahatma Gandhi as Person of the year? 

  1. 1924
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1930

Answer: (d) 1930 

Q 19. How many times did Mahatma Gandhi nominate for the Nobel Peace Prize? 

  1. 5 times
  2. 3 times
  3. 7 times
  4. 1 time

Answer: (a) 5 times

Q 20. Name the only congress session which was presided by Mahatma Gandhi?

  1. Calcutta Session, 1928
  2. Belgaum Session, 1924
  3. Gaya Session, 1922
  4. Madras Session, 1927

Answer: (b) Belgaum Session, 1924

Q 21: In which year Gandhi Ji got the title ‘ Mahatma’? 

  1. 1920
  2. 1911
  3. 1915
  4. 1930

Answer: (c) 1915

Q 22. Name the popular civil disobedience movement, which was also called India’s August movement?

  1. Non-Cooperation Movement
  2. Khilafat Movement
  3. Chauri-Chaura
  4. Quit India Movement

Answer: (d) Quit India Movement

Q 23. What does the term ‘agraha’ mean in “Satyagraha”? 

  1. Insistence
  2. Revolution
  3. Struggle
  4. Strive

Answer: (a) Insistence

Q 24. Where was Gandhi Ji detained for the ‘Quit India Movement? 

  1. Yeravda Jail
  2. Byculla Prison
  3. Ahmedabad Prison
  4. Aga Khan Palace Jail

Answer: (d) Aga Khan Palace Jail

Q 25. Who worked as private secretary to Mahatma Gandhi? 

  1. Pyarelal Ji
  2. Mahadev Desai
  3. Kishorilal Mashruwala
  4. Sushila Nayyar

Answer: (b) Mahadev Desai

Q 26. At which place did Gandhi Ji undertake his last fast on January 13, 1948?

  1. Nasik
  2. Calcutta
  3. Delhi
  4. Bombay

Answer: (c) Delhi

Q 27. On which date, Gandhi Ji returned to India from South Africa? 

  1. January 9, 1915
  2. January 10, 1916
  3. March 9, 1915
  4. December 19, 1915

Answer: (a) January 9, 1915

Q 28. The book “Unto this Last” greatly influenced Mohandas Karamchand Gandhi. Who was its author?

  1. Louis Fisher
  2. Ruskin Bond
  3. John Ruskin
  4. Leo Tolstoy

Answer: (c) John Ruskin

Q 29. During the Non-Cooperation Movement, Which award did Gandhiji return? 

  1. Knighthood
  2. Rai Bahadur
  3. Hind Kesari
  4. Kaiser-e-Hind

Answer: (d) Kaiser-e-Hind

Q 30. In which year did Gandhi Ji attend the Round Table Conference? 

  1. 1930
  2. 1931
  3. 1932
  4. 1935

Answer: (b) 1931

Q 31. When was the first time GandhijiGandhiji went to South Africa?

  1. 1893
  2. 1895
  3. 1892
  4. 1894

Answer: (a) 1893

Q 32. When did the Chauri-Chaura incident take place?

  1. 5 Jan 1922
  2. 4 Feb 1922
  3. 6 June 1922
  4. 14 Sept 1922

Answer: (b) 4 Feb 1922

Q 33. When was the slogan of ‘Go Back  Simon’ given? 

  1. 1923
  2. 1925
  3. 1928
  4. 1930

Answer: (c) 1928

Q 34. When did the Champaran Movement start? 

  1. 1911
  2. 1913
  3. 1915
  4. 1917

Answer: (d) 1917

Q 35. When did Gandhiji start using Charkha for weaving?

  1. 1930
  2. 1928
  3. 1931
  4. 1929

Answer: (a) 1930

Q 36. Gandhi Ji was a member of the National Party? 

  1. Bharatiya Janata Party
  2. Indian National Congress
  3. Samajwadi Party
  4. Janta Dal

Answer: (b) Indian National Congress

Q 37. When did Dandi March start? 

  1. 13 January 1930
  2. 12 May 1930
  3. 12 March 1930
  4. 13 October 1930

Answer: (c) 12 March 1930

Q 38. What was the time period of Salt March? 

  1. 12 March 1930 – 6 April 1930
  2. 12 May 1930 – 6 June 1930
  3. 12 April 1929 – 6 May 1929
  4. 12 March 1929 – 6 April 1929

Answer: (a) 12 March 1930 – 6 April 1930

Q 39. When was the Non-Cooperation movement started? 

  1. 1 August 1919
  2. 1 August 1920
  3. 1 August 1921
  4. 1 August 1922

Answer: (b) 1 August 1920 

Q 40. Where did the Non-Cooperation Movement end? 

  1. Champaran Incident
  2. Kerala Incident
  3. Lucknow Incident
  4. Chauri-Chaura Incident

Answer: (d) Chauri-Chaura Incident

Q 41. When did Gandhi Ji travel to Champaran in Bihar? 

  1. 10 April 1917
  2. 10 April 1915
  3. 10 April 1916
  4. 10 April 1919

Answer: (a) 10 April 1917

Q 42. When did Gandhi Ji die? 

  1. 30 January 1949
  2. 30 January 1947
  3. 30 January 1948
  4. 30 January 1950

Answer: (c) 30 January 1948

Q 43. Where did Gandhi Ji die? 

  1. Ahmedabad
  2. Gurgaon
  3. Pune
  4. New Delhi

Answer: (d) New Delhi 

Q 44. When was the first Round Table Conference Held?

  1. 12 November 1931
  2. 12 November 1930
  3. 12 November 1929
  4. 12 November 1932

Answer: (b) 12 November 1930

Q 45. When did Gandhi Ji get the title of Father of the Nation? 

  1. 27 January 1915
  2. 27 January 1914
  3. 27 January 1916
  4. 27 January 1920

Answer: (a) 27 January 1915

Nutshell

In the nutshell, we can conclude that Gandhi Ji has been known as the Father of the Nation. Their birth anniversary has been remembered as Gandhi Jayanti all over the Nation. Gandhi Ji was a pillar for history and the freedom of the Nation from the Britishers also. Gandhi Ji had worked much assiduously and recklessly to bring liberation to their Nation from the British Raj.

Gandhi Ji gave the mantra to be self-independent and they also put forward the use of Khadi in the lives of people. They proposed the use of Charkha in the weaving of the clothes. Gandhi Jayanti has been celebrated all over the state with full enthusiasm.

Kids have been taught the importance of this day in numerous ways. By conducting different activities like poster making, speech competitions, quizzes etc. For the concert of quizzes, we have mentioned more than 40 questions with their answers which might help the students and kids in learning the questions for the quiz competitions. Quiz competitions have been held in the teams with a group of four or five students.

The above-given questions with their answers might help you to accelerate your learning of the historical background and about the biography of the Father of the Nation, that is Mohandas Karamchand Gandhi. Teachers and parents might guide their kids to learn the questions for the quiz competition from the method given above. And the correct and apt answers are also given with some of the trap answers from which you do not have to get trapped.

Content Protection by DMCA.com

About the Author

Maathangi Iyer

Classrooms are getting transformed, teachers are being empowered. Maathangi wants to be a part of this transformational Journey. Passionate about education and Loves writing.

View All Articles