Categories: Quiz

Quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for Kids: Amazing Facts on Subhash Chandra Bose

There are many various techniques to educate and integrate what has been learnt in the field of education. Children used to be required to memorise dates, equations, and figures by rote.

However, this form of instruction may be tedious to say the least! Quizzes are one technique that is growing increasingly popular, especially in online education. In this article, you will find a quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for kids. The quiz is in MCQs form and the answers are given below each question.

Learning courses for your kids! Get free trial here

Subhash Chandra Bose Quiz Questions

Go through this quiz on Netaji’s birthday and the life:

Quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for Kids Q1-4

Q1. The ancestral house of Subhash Chandra Bose is now turned into–

[A] Netaji Bhavan [B] Netaji Museum [C] Netaji Sadan [D] Netaji Sangrahalaya

Correct Answer: B [Netaji Museum ]

Q2. Who among the following leaders joined Subhash Chandra Bose to establish the All India Forward Bloc and also participated in the INA Movement?

[A] Baikuntha Shukla [B] JP Narayan [C] Ramnarayan Prasad [D] Sheel Bhadra Yajee

Correct Answer: D [Sheel Bhadra Yajee]

Q3. ‘Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar’ is awarded by which Union Ministry?

[A] Ministry of Home Affairs [B] Ministry of Defence [C] Ministry of Housing and Urban Affairs [D] Ministry of Corporate affairs

Correct Answer: A [Ministry of Home Affairs]

Q4. In which year, Azad Hind Radio service was started under Subhash Chandra Bose in Germany?

[A] 1941 [B] 1942 [C] 1943 [D] 1944

Correct Answer: B [1942]

Quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for Kids Q4-6

Q5. Who was defeated by Subhash Chandra Bose during his re-election as President of INC at the Tripuri Session in 1939?

[A] J.B.Kriplani [B] Pattabhi Sitaramaiyya [C] Rajendra Prasad [D] Abul Kalam Azad

Correct Answer: B [Pattabhi Sitaramaiyya]

Q6. Which of the following statements is not correct about the book Indian struggle written by Subhash Chandra Bose?

[A] It covers the period of India’s Struggle for freedom between 1920 and 1942. [B] It comprises the Haripura (1938) and Tripura (1939) sessions. [C] It has a chapter ‘The Gandhi-Irwin Pact and after [D] It depicts the comprehensive history of the Peasant Movement in India.

Correct Answer: D [It depicts the comprehensive history of the Peasant Movement in India.]

Also Read: New Year Activities for Kids: Let’s Enjoy the New Year With the Best Games and Activities!

Quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for Kids Q7-10

Q7. Consider the following key events that happened during the viceroyalty of Lord Linlithgow:

#1. Establishment of Forward Bloc

#2. Pakistan Resolution by Muslim League

#3. Observance of Day of Deliverance

#4. Leaving India by Subhash Chandra Bose

#5. Which of the following is / are correct order of the above?

[A] 1 2 3 4 [B] 4 1 3 2 [C] 1 3 2 4 [D] 4 3 2 1

Correct Answer: C [1 3 2 4]

Q9. The I.N.A. was organized by Netaji Subhash Chandra Bose at which of the following places?

[A] Rangoon [B] Singapore [C] Taiwan [D] Tokyo

Correct Answer: B [Singapore]

Q10. Which NDRF’s Battalion has won the first-ever Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar?

[A] 9th [B] 11th [C] 8th [D] 4th

Correct Answer: C [8th]

Quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for Kids Q11-14

Q11. The Netaji Subhash Chandra Bose museum has recently been inaugurated in which of the following cities?

[A] Port Blair [B] New Delhi [C] Tiruchirappalli [D] Kollam

Correct Answer: B [New Delhi]

Q12. Consider the following statements:

Statement 1: Indian Civil Liberties Union (ICLU) was established by Jawarharlal Nehru

Statement 2: National Planning Committee was first was set up by Subhash Chandra Bose and chaired by Jawaharlal Nehru

Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only [B] 2 Only [C] Both 1 & 2 [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]

Q13. Consider the following political leaders with their pen names:

#1. Gopal Hari Deshmukh – Lokahitawadi

#2. Chittaranjan Das – Deenbandhu

#3. Subhash Chandra Bose – Prince of Patriots

Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only [B] 1 & 3 Only [C] 2 & 3 Only [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [1 & 3 Only ]

Quiz on Netaji Subhash Chandra Bose for Kids Q14-16

Q14. Who among the following was defeated by Subhash Chandra Bose in the 1939 elections of the President of Congress at the Tripuri session?

[A] Jawahar Lal Nehru [B] Dr. Pattabhi Sitaramayya [C] Maulana Azad [D] Dr. Rajendra Prasad

Correct Answer: B [ Dr. Pattabhi Sitaramayya ]

Q15. Subhash Chandra Bose was re-elected the President of INC at the Tripuri Session in 1939 by defeating Gandhiji’s candidate :

[A] Dr. Rajendra Prasad [B] J.B.Kriplani [C] Pattabhi Sitaramaiyya [D] Nellie Sengupta

Correct Answer: C [Pattabhi Sitaramaiyya]

Q16. In which of the following countries “Subhash Chandra Bose” organized the “Tiger Legion”?

[A] Singapore [B] Germany [C] Japan [D] Italy

Correct Answer: B [Germany]

Also Read: New Year Resolutions for Kids: Start 2022 with Full of Energy, Fun and Excitement

Subhash Chandra Bose Amazing Facts

Lastly, take away these amazing facts with you.

Set One

# Even though they had opposing political ideas, Subhas Chandra Bose dubbed Mahatma Gandhi “Patriot of Patriots.” This is a fascinating fact that demonstrates Netaji’s kind nature once more.

# When it comes to patriots, Bose was a spiritual patriot. Swami Vivekananda and Shri Ramakrishna Paramhansa had a big effect on Netaji’s mind. When he was 15, he first came across Swami Vivekananda’s writings, which sparked his everlasting tendency toward spirituality and sparked a revolution within him. Both spiritual teachers, he claimed, were two sides of the same unseen personality.

# Between 1921 and 1941, this heroic freedom fighter was jailed 11 times. While incarcerated, he took the role of mayor of Calcutta in 1930.

Subhash Chandra Bose Amazing Facts Set Two

# Netaji launched the Azad Hind Radio station in Germany. He coined Jai Hind, Dilli Chalo,  and Give me blood and I shall give you freedom

# It is reported that during Netaji’s time in Germany, he married Emilie Schenki, an Austrian lady, in order to gain support for India’s independence.

# His daughter, Anita Bose, is a well-known German economist.

# When he was under house confinement in 1941, he plotted his camouflaged escape with Sisir Bose as his accomplice. While being watched by authorities at all hours of the day and night, it was Netaji’s idea to disguise the escape as something ordinary; something that happened every day.

Subhash Chandra Bose Amazing Facts Set Three

# In 1941, Netaji visited Galeazzo Ciano, the then-Italian Foreign Minister, who reviewed the drought proclamation of independence with him. Bose and his wife had been in Rome for around 6 weeks at the time.

# Netaji’s death is still shrouded in mystery, as we are all aware. Following the much-discussed news of the plane accident in Taiwan on August 18, 1945, it was widely assumed that Subhas Chandra Bose had disguised himself as a ‘sadhu’ and resided in Uttar Pradesh. Gumnami Baba was his nickname.

# Netaji was an outstanding student. Despite passing the Indian CSE, he left his government job to fight for India’s independence.

Conclusion

Quizzes are not only entertaining for kids, but they’re also a sneaky way to study because they don’t feel like a typical task. Quizzes may help your students practise what they already know while also piquing their interest in learning about new topics.

For more quizzes and kids activities on various topics and subjects, visit The Real School Of Montessori.

Also Read: Kite Making for Kids: Interesting Kites Facts for Kids Learning

Learning courses for your kids! Get free trial here

Madhurjya Chowdhury

Madhurjya Chowdhury, a web content writer in Ufaber EduTech has a very strong passion for writing and alluring the readers. You can find him writing articles for the betterment of exam aspirants and children. With immense interest in research-based content writing and copywriting, he likes to reach out to more and more people with his creative writing style. On the other side, he is an Electronics and Communication Engineer from LPU, Jalandhar. In his leisure time, he likes to play badminton or read about space discoveries. Apart from this, he is a pro gamer on PC, PS and Mobile gaming platforms.

Recent Posts

Are Online Classes for kids Effective? Online Learning Platforms for kids

Online classes for kids have become increasingly popular in recent years, due to the convenience…

2 days ago

Word Games for Kids: Word Puzzle Games for Kids Online

Word games are a fun and educational way for kids to learn new words, improve…

2 days ago

Vocabulary Words with Meaning in English: English Words for Kids

Learning Vocabulary Words with Meaning in English is important for kids for several reasons. Firstly,…

2 days ago

What are the Best Online Classes for Kids in India? Online Learning for Kids

Online learning for kids refers to educational programs and activities that are delivered through the…

2 days ago

GK for Class 1 Kids: General Knowledge Quiz for Kids with Answers

General Knowledge (GK) is an important aspect of education for kids of all ages. It…

2 days ago

Solar System for Kids: A Fascinating Place for Kids

Have you ever wondered what lies beyond our planet Earth? Well, the answer is the…

2 days ago