Geography is one of the vital subjects for your child’s early education. It helps us understand society’s dimensional organisation and finding order in what often appears as a random scattering of people and places. The study of geography can help us understand why certain towns and cities have thrived more than others.

The science of geography helps us understand physical processes that affect our everyday lives: how water cycles and ocean currents work. It is necessary to monitor and predict these systems to control ecological disasters.

Geography can help us understand global interdependence and become more aware of the world around us. To be a better global citizen, one must understand others better and be aware of the limitations of the Earth, making our planet more habitable.

geography quiz for kids

So, in a nutshell, geography is not just a subject but also a crucial part of our living.

Solving quizzes regularly helps them to retain information for a longer time. Therefore, we have listed some interesting geography quiz questions and answers to help your kids boost their knowledge.

Geography Quiz for Kids with Answers

Go slow and easy while asking your kids these questions.

Basic Geography for Kids: Indian Geography Quiz

geography quiz questions and answers

#1. Which is the capital of India?

Answer: New Delhi

#2. Which of the Indian union territories is the largest?

Answer: Andaman & Nicobar Island

#3. How big is the total surface of India?

Answer:  3.287 million square kilometres.

#4. Which is the capital of Arunachal Pradesh?

Answer: Itanagar.

#5. What is the name of the seventh wonder of the world in India?

Answer: Taj Mahal

#6. Which is India’s longest river?

Answer: Ganga.

#7. What is India’s official language?

Answer: Hindi is the first official language, followed by English.

#8. What latitude passes through India and from where?

Answer: The Tropic of Cancer runs through the middle of India (8 states).

#9. What is the most populous state in India?

Answer: Uttar Pradesh

#10. Which Indian state has the shortest coastline?

Answer: West Bengal

#11. The International Kite Festival is celebrated in which state of India?

Answer: Gujarat

#12. Which is the national heritage animal of India?

Answer: Elephant

#13. With which countries does India share its border?

Answer: Pakistan, Afghanistan, China, Bhutan, Myanmar, Nepal, and Bangladesh.

#14. Where is the ISRO headquarters located?

Answer: Bangalore

#15. Which city in India is called the Pink City?

Answer: Jaipur

#16. How many languages are recognised by the Indian Constitution?

Answer: 22 languages

#17. What temple is shaped like a chariot dedicated to the sun god, and where is it located?

Answer: Sun Temple in Puri, Orissa

#18. What is the largest biosphere reserve in India?

Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

#19. Where is the largest concentration of one-horned rhinoceros in India?

Answer: Kaziranga National Park

#20. What is the National flower of India?

Answer: Lotus

More Geography Quiz for Kids: India and the World

basic geography for kids

These are slightly harder but fun to learn!

#1. Mount Everest is the part of which mountain range?

Answer: The Himalayas

#2. Which is the world’s largest country?

Answer: Russia

#3. What is the total number of states in the United States?

Answer: 50

#4. Which ocean encircles Madagascar?

Answer: Indian Ocean

#5. Second largest in the world, what nation is it?

Answer: Canada

#6. What is Spain’s capital?

Answer: Madrid

#7. What is Morocco’s capital?

Answer: Rabat

#8. Which country’s capital is Cairo?

Answer: Egypt

#9. What is England’s capital?

Answer: London

#10. What is the capital of Canada?

Answer: Ottawa

#11. What is the capital of Mexico?

Answer: Mexico City

#12. Where is the Golden Gate Bridge located in America?

Answer: San Francisco

#13. What is Thailand’s capital?

Answer: Bangkok

#14. Which country has the world’s largest population?

Answer: China

#15. In Washington D.C., what do the letters ‘D’ and ‘C’ mean?

Answer: District of Columbia

#16. World’s largest lake?

Answer: Caspian Sea

#17. The Statue of Liberty is located on which island?

Answer: Liberty Island

#18. Which is the longest river in Africa?

Answer: Nile

#19. Kabul is the capital of?

Answer: Afghanistan

#20. Which desert dominates northern Africa?

Answer: The Sahara

#21. In which Italian city are canals a common sight?

Answer: Venice

#22. The river Nile meets the Mediterranean Sea in which country?

Answer: Egypt

#23. Which is the largest country in Scandinavia?

Answer: Sweden

#24. Name all the oceans.

Answer: Atlantic, Indian, Pacific, Arctic and Southern

#25. Which ocean is there from Africa to Australia and south of Asia?

Answer: Indian Ocean

#26. In road maps of the U.K., which colour do the motorways appear?

Answer: Blue

#27. The metropolitan cities Mumbai, Chennai, and Kolkata are located in which country?

Answer: India

#28. By which sea are Europe and Africa separated?

Answer: The Mediterranean

#29. What river does Liverpool stand on?

Answer: The Mersey

Q30. Which continent has the highest temperatures on Earth?

Answer: Africa

Get More Geography Quiz for Kids in Real School

These quizzes are designed to give students a chance to solve and enjoy interesting quizzes about geography. Find more such fun exercises on the Real School’s website. Our website contains several interesting games and puzzles to develop your kid’s interest in studies.

Young learners at Real School receive intellectual stimulation to help them develop holistically. Register your child for a masterclass or try a free trial class now to experience this immersive learning environment!

Content Protection by DMCA.com

About the Author

Shilpa

Shilpa is a professional web content writer and is in deep love with travelling. She completed her mass communication degree and is now dedicatedly playing with words to guide her readers to get the best for themselves. Developing educational content for UPSC, IELTS aspirants from breakthrough research work is her forte. Strongly driven by her zodiac sign Sagittarius, Shilpa loves to live her life on her own notes and completely agrees with the idea of ‘live and let live. Apart from writing and travelling, most of the time she can be seen in the avatar of 'hooman' mom to her pets and street dogs or else you can also catch her wearing the toque blanche and creating magic in the kitchen on weekends.

View All Articles